Hoe groeien als christen, Kolossenzen 3

Nu de Kolossenzen in de eerste twee hoofdstukken van Paulus’ brief heel uitvoerig te horen hebben gekregen hoe belangrijk het is om alleen voor Jezus Christus te leven, wil Paulus ze ook helpen door hen te tonen hoe ze dit moeten doen.

Deze morgen willen we met elkaar nadenken over een heel belangrijke vraag, een vraag waarop iedereen van ons al heel lang en heel graag een antwoord zou willen hebben. De vraag waar we deze morgen over zullen nadenken is: ‘Hoe moeten we als christen leven?’. Hoe moet ik als christen leven? Wat moet ik doen om een goed christen te zijn?

Sommigen van u zullen op dit moment denken: ‘Eindelijk zal ik te horen krijgen hoe ik als christen moet leven’. Anderen zullen misschien denken: ‘weeral’. Alweer een lijst van allerlei wetjes en regeltjes waar ik me toch niet aan kan houden. Ik zou u willen vragen om u open te stellen voor hetgeen God door middel van Zijn Geest tot u te zeggen heeft.

Hoe moeten we als christen leven? Laten we samen Kolossenzen 3 lezen vanaf vers 5 tot 13.

Als christen moeten we twee dingen doen: we moeten bepaalde dingen afleggen én we moeten bepaalde dingen aandoen. Eigenlijk gaat het om een positieverandering die ook uiterlijke gevolgen heeft. Vb: een arme man die opeens het grote lot wint is niet alleen verstandelijk van arm naar rijk gegaan, het is ook zichtbaar. Hij heeft zijn oude versleten kleren ingeruild voor een mooi deftig pak. Hij leeft niet langer in een krot, maar in een mooi huis. Hij gaat niet meer te voet, maar heeft een prachtige auto. Zo is het ook als christen: we zijn overgeplaatst van het koninkrijk van zonde, dood en duisternis naar het koninkrijk van het licht, het koninkrijk van Jezus. En dit is ook uiterlijk zichtbaar.

1) Afleggen

In de eerste plaats leggen we onze oude kleren af. We legen onze oude zondige, verkeerde gewoonten af. Welke zijn deze oude gewoonten? Zondige seksuele bevrediging, vuilheid, persoonlijke zonde, slechte verlangens, egoïsme, hebzucht, … Maar ook: bitterheid, niet kunnen vergeven, woede, boosheid, roddel, vuile taal, liegen, …

Laten we deze twee eens van dichterbij bekijken. De eerste lijst heeft alles te maken met onszelf. We denken alleen maar aan onszelf en zijn alleen maar met onszelf en onze eigen verlangens bezig. De tweede lijst is ook gericht op jezelf zijn, maar beïnvloed ook de relatie met anderen en God.

Hoe moeten we leven als christen? We moeten het ‘op onszelf gericht zijn’ afleggen. De bijbel noemt dit sterven aan onszelf. Niet langer opkomen voor onze eigen zaak en onze eigen verlangens. Vergelijk het met het volgende voorbeeld: kijk niet langer door de spiegel die alleen maar op jezelf gericht is en de ander en God niet ziet staan.

2) Aandoen.

We hoeven niet langer naar onszelf te kijken, wat moeten we dan wel doen?

Vers 12, doe dan aan: medeleven, goedheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld, verdraagzaamheid en vergeving. Het uiterlijke kenmerk van een christen is dat hij gericht is op God en zijn medemens en niet op zichzelf. Hij ziet het leven door een glas, niet door een spiegel. We moeten er ons echter van bewust zijn dat we als christen moeten groeien en dat de gerichtheid op God en op elkaar een proces is. Zie het als volgt: als christen kijken we niet langer in een spiegel, we kijken door een glas, alleen is dat glas nog troebel. In ons christenleven leren we steeds helderder te kijken. Dit proces noemt heiliging. Hoe gebeurt dit?

3) Heiliging: hoe groeien als christen?

Laten we samen Kolossenzen 3:14-17 lezen. De vraag die we ons hier stellen is: ‘Hoe kunnen we groeien in heiligheid?’.

3.1) Door de liefde.

Doet de liefde aan. Het woord dat hier gebruikt wordt is het woord agape, wat onvoorwaardelijke liefde, een liefde die volledig op de ander gericht is, betekent. Hoe kunnen we liefhebben? Doordat God ons eerst heeft liefgehad en vanuit Zijn onvoorwaardelijke liefde Jezus, Zijn Zoon, naar de aarde gezonden heeft om in onze plaats te lijden en te sterven. We kunnen groeien als christen wanneer we opzien naar Gods onvoorwaardelijke liefde en vanuit deze liefde bewogen zijn met de mensen rondom ons. Liefde is een werkwoord het betekent: op de ander gericht zijn!

3.2) Door de vrede.

We groeien doordat de vrede in onze harten heerst. Wat betekent dit eigenlijk? Vrede betekent een rein leven dat zijn groei en bloei vindt in de oprechte gemeenschap met God. Hoe kunnen we groeien als christen? Door onze relatie met God, door elke minuut van de dag met God te leven.

3.3 Door dankbaarheid.

We groeien door dankbaarheid. Dankbaarheid wil zeggen dat we Gods liefde voor ons aanvaard hebben en leven vanuit een levende relatie met Hem. Dankbaarheid is het antwoord dat de mens schuldig is aan Gods onvoorwaardelijke liefde, zorg en vergeving. Hoe kunnen we onze dankbaarheid laten zien? Door te handelen naar Gods wil, door onze dankbaarheid openlijk te belijden. Daarom is het zo fijn om zondags bij elkaar te komen, het is een mogelijkheid om onze dankbaarheid naar God te uiten.

3.4 Door Gods Woord.

Het Woord van God wone rijkelijk in u. Gods woord staat sterk verbonden met Zijn beloften. Hoe groeien we als christen? Door te leven vanuit Gods beloften. Wat is het bemoedigend om in Gods Woord Zijn beloften te zien . Welke beloften hebben we als christen?

  • We zijn kinderen van God geworden.
  • De relatie met God is volledig hersteld.
  • De schuld van de wet is weggenomen, we hebben vergeving van zonde
  • en daardoor eeuwig leven ontvangen.

3.5 In Jezus’ Naam.

We groeien als christen wanneer we ons bewust zijn van onze positie in Christus. Onze positie in Christus betekent dat we een zekere autoriteit hebben. Een cheque is pas geldig wanneer er een handtekening op staat. Een wet is pas geldig wanneer de koning er zijn handtekening onder gezet heeft. Het betekent wat dat Jezus voor ons gestorven is, onder ons leven zijn handtekening gezet heeft. Het betekent dat we verlost zijn van zonde, dood en hel, dat we koningskinderen zijn en eens met God mogen heersen, het betekent dat we gezanten zijn van Gods liefde en God ons wil gebruiken om Zijn liefde uit te stralen, dat we erfgenaam zijn van Jezus en dat onze woning in de hemel is. Laten we ons bewust zijn van de geweldige positie die we in Christus gekregen hebben.

Laat ik het even samen vatten:

1) Hoe moet ik leven als christen?

Kijk niet langer door een spiegel naar jezelf, maar kijk door een venster, wees gericht op God en de ander.

2) Hoe kunnen we groeien als christen?

  • Door bewust te zijn van Gods onvoorwaardelijke liefde en vanuit deze liefde ook gericht te zijn op de ander.
  • Door te leven vanuit een levende en voortdurende relatie met God.
  • Door God te danken, te loven en te prijzen.
  • Door te zien op Gods beloften en Zijn overvloed.
  • Door te leven vanuit de positie die we in Christus hebben verkregen.

Ik wil deze preek afsluiten met het volgende vers: Kol. 3:2-3
“Bedenk de dingen die boven zijn, niet die op de aarde zijn. Want gij zijt gestorven en uw leven is geborgen met Christus in God.”

Gebed.

Reacties zijn gesloten.